Vi köpte huset  december 2013 och tillträdde februari 2014. Det var ett dödsbo och huset hade stått tomt i flera år.

Det var den äldsta gården i Hörvik. På gården var man bönder och fiskare. Huset ligger mitt på hamnen. Boningshuset byggdes 1811. En massiv gammal stengrund och källare. Stående ekplank. 1945 byggdes boningshuset på med en våning.  På första våningen fanns en kamin som uppvärmning, andra våning bestod av ett mycket stor gjutjärnskamin samt luft/luft aggregat.  All el vara gammal och påbyggd genom tiden efter olika behov.

Vi rev nästa allt på huset utom den vackra stengrunden och väggarna. Allt annat slets ut och byggdes om. Idag är hela fasaden helt klar samt nytt falsat plåttak. Samtlig vattenledningar är uppgrävda från källaren och de gamla tegelrören har ersatts men nya i plats. All gammal el har rivits ut och på fasaden har ett helt nytt elskåp kommit upp.

På gården finns fantastiska stenlängor/lador. En ¼ del av dessa utgör idag vårt boende – vi kallar den delen av ladan ”brygghuset” då den hette så i de gamla originalritningarna. Ca 75 m2 samt loft. I denna byggnad är allt totalt renoverat och består allrum/kök, sovrum, badrum samt stor sov loft. Under hösten 2017 hoppas vi kunna flytta in  huset.

I boningshuset och källaren har vi installerat en Nibe Figter 1155 4-16 kW Energiklass A+++ bergvärmepump. Samt en Nibe VPA 200/70 varmvatten beredare inkl. varmvattenstyrning. 180 meter djup. Optimal årsvärmefaktor tack vare den inverterstyrda kompressorn.

Mjukvarustyrda cirkulationspumpar som förser värmepumpen och värmesystemet med för driftfallet anpassat flöde. Minimala driftskostnader, kompressorn varvar upp/ner efter rådande värmebehov.

Högt temperaturområde.- Framledningstemperatur 65 °C, – Returledningstemperatur 58 °C

Inbyggd klocka med realtidsfunktion för bland annat schemaläggning av förändring av varmvatten- och inomhustemperaturen.

Förberedd för pooluppvärmning för både pool och spa och styrning av upp till fyra värmesystem (tillbehör krävs). Möjlighet att med hjälp av NIBE Uplink styra komforten i bostaden oavsett var man befinner dig. Enkelt att ta ut kylmodulen.

Värmepumpen anpassar sig automatiskt till det effektbehov huset har under året. När det krävs mer värme och varmvatten ökar den effekten, när det behövs mindre går den ner på lågvarv. Resultatet är optimal besparing eftersom pumpen alltid har rätt prestanda året om.

Bergvärmepumpen förser i dag brygghuset och boningshuset med vattenburen golvvärme samt varmvatten. Detta sker via en kulvert från källare och in i första delen av ladan. Kulverten är ca 15 meter.

Pumpen ska även förse hela boningshuset med varmvatten och golvvärme på bägge plan.

Kort om åtgärder som gjort på brygghuset och boningshuset.

Fasaden har på både längan och boningshuset har klätts med sk Västkustskivor. Klimatskiva PAROC WAS 35tt är av obrännbar stenull för isolering av befintliga och nya ventilerade ytterväggar. Vi har används oss av den tjockaste 95 mm. Sedan beklädd med Martinsson limträpanel. Innerväggarna är isolerad med 95mm isolering + 2 skivlager samt liggande innerpanel i trä.

Fönster är alla Elit fönster, Aluminiumbeklätt vridfönster, 3-glas isolerruta med U-värde på 0,9.

Jag och Mikael har många goda vänner inom byggbranschen och får många goda råd och tips. Vi anser att vi har skapat ett mycket energieffektivt hus och med tillhörande byggnader på gården.

Vi kommer utveckla bloggen genom att mer detaljerat beskriva vad vi använt för material och hur vi gjort.

Vi vill samtidigt tacka våra fantastiska hantverkare för er medverkan i bygget.

OBM Bygg, Ola Nilsson och hans team och alla duktiga underleverantörer som Ola anlitat bland annat med vårt fina falsade plåttak.

Blekinge Bygg och Kalle.

Elektra och alla duktiga killar .

JM Mattson VVS för vvs jobbet och Bergvärmepumpen.

ATAB trappan och gänget där..

Pelle som fixade våra fantastiska smidesräcken till balkongerna.

Tack Kjell Olson för att vi fått låna traktorgrävare och containrar.

Tack Svärfar för grävmaskin och traktor. Tack svärmor för att du så tappert jobbade vid min sida när vi röjde i Brygghuset..

Vår duktiga arkitekt Kerstin.

Tack Frank Arnesson vår alla kontakter – utan dig hade det varit tufft..

Tack alla fina vänner och släktingar för allt hjälp vi fått.

Tack mamma och pappa för för den fina trappan vi fick..älskar er…